Radiostilte… de suïcide van een politieman

Dit indrukwekkende boek is een aanrader voor iedereen, zeker voor mensen bij de politie. Het verhaalt immers over Ron Spijkerman, een politieman die zichzelf om het leven bracht. Verteld door zijn vrouw Geertje, eveneens een collega. Maar ook hun twee kinderen, betrokken politie-medewerkers en diverse deskundigen kijken terug op deze eenzame laatste stap, die zoveel impact had op het leven van velen.

Deel 1 omvat het persoonlijke verhaal van Geertje en de kinderen Mark en Willeke (destijds 18 en 14 jaar). Alle drie vertellen openhartig over de zelfdoding, verdriet, boosheid, onmacht, het diepe zwarte gat en hoe je daar weer uitklautert. Voor jongeren die met zelfdoding van bijvoorbeeld een ouder, broer, zus of vriend te maken hebben gehad, is het boek een goed hulpmiddel. Vooral door de openheid van Mark en Willeke.

Deel 2 gaat over organisaties in relatie tot depressies en suïcide. Hoe gaan leidinggevenden, collega’s, een bedrijfsarts om met medewerkers die depressief zijn of zelfs het leven niet meer aankunnen. Hoe vang je signalen op en wat doe je daar vervolgens mee? Voor alle bedrijven en organisaties, van klein tot groot, maar ook voor de medewerkers is Radiostilte een leerzaam (hand)boek.

Deel 3 is een bundeling van externe deskundigen. Psycholoog Jos de Keyser,  lector veiligheid Jaap Timmer, psychiater Miguel Santana en docente verlieskunde Marieke de Bruijn leggen in heldere taal uit hoe mensen tot zelfdoding komen en wat er in een hoofd gebeurt. Maar ook dat sommigen niet anders kunnen dan kiezen voor de dood en dat schuldgevoelens onterecht zijn.

Zoon Mark:
Mijn pa was echt geen zieke geest, maar een normale pa, net als andere vaders.”

Dochter Willeke:
Stoer vond ik mijn vader, een stoere politieagent in uniform.”